Kategorie

  • Home
  • Lifestyle
  • Kuchenne inspiracje: Pachnąca Afryką dyniowa zupa z curry

Kuchenne inspiracje: Pachnąca Afryką dyniowa zupa z curry

Nieodłącznym elementem podróży są nowe doświadczenia smakowo-zapachowe. Czasem mniej, czasem bardziej odważne. Generalnie my wychodzimy z założenia, że podróżując po nowych krajach i kulturach warto próbować. Dziś wspomnienia z Afryki i przepis na łatwą w przygotowaniu, egzotyczną i rozgrzewającą zupę. 

Curry to podstawa

Zanzibar to wyspa kolorowych i aromatycznych przypraw. Tanzania, która leży prawie że rzut kamieniem od Zanzibaru, też pachnie curry, gałką muszkatołową a soczyste kolory świeżych owoców wywołują bezwolnie sączącą się z naszych ust ślinę.

Nasze kulinarne doświadczenie na Zanzibarze to curry, curry i jeszcze raz curry. Sos curry z rybą, sos curry pomidorowy, sos curry z ośmiorniczką itp. Na szczęście prze okres tygodnia nie zdążyliśmy się tym znudzić, ale dla takich co tam mieszkali 3 miesiące, prawdziwym marzeniem było wgryzienie się w kawałek pizzy. No ale o tym może innym razem. Dziś miało być o curry.

curry, dynia, afryka, zanzibar, tanzania, safari, wakacje, podróże, gotowanie, obiad, Obiad na Zanzibarze

Codzienny obiad na Zanzibarze – sos curry i sterta ryżu

Kiedy w Tanzanii dotarliśmy do obozowiska Safari, jedzenie trochę za bardzo przypominało to Europejskie, choć przygotowane z Afrykańskich składników. Urzekło nas jednak pewna zupa. Była wyśmienita i wiedziałam, że nie wyjadę stamtąd nie dowiadując się jak ją przyrządzono. Pani “Kierownik” zapytana, pośpiesznie odpowiedziała że to po prostu dynia, curry i mleko kokosowe.

Zanzibarskie curry już miałam spakowane po wycieczce na Spice Farm, dynia i mleko to przecież pestka, pomyślałam i spokojnie wróciłam do domu z myślą, by natychmiast poszukać takiego przepisu.

curry, dynia, afryka, zanzibar, tanzania, safari, wakacje, podróże, gotowanie, obiad, curry, dynia, afryka, zanzibar, tanzania, safari, wakacje, podróże, gotowanie, obiad, Curry w proszku prosto z Zanzibaru

Curry w proszku prosto z Zanzibaru

I znalazłam, przetestowałam i oto ona. Moja superzupa. Bo to nie jest byle jaka zupa. Mój mąż chodził za mną cały dzień powtarzając jaka pyszna ta zupa, a muszę dodać, że jak do tej pory nie byliśmy wielkimi smakoszami dyni. Wszystkie dyniowe eksperymenty lądowały w koszu. Ale nie tym razem oj nie.

Przepis wzięłam ze strony kuba-pichci.pl i w sumie zupa nazywa się karaibska ale mi tam bardziej Afryką niż Karaibami w niej zalatywało. Sprawdźcie sami.

Składniki:

  • Cebula
  • Czosnek
  • 1 średniej wielkości dynia
  • 2 ziemniaki
  • 750 ml bulionu
  • 1 łyżeczki curry w proszku
  • oliwa
  • zielona pietruszka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Obrać i pokroić cebulę, dynię i ziemniaki.

curry, dynia, afryka, zanzibar, tanzania, safari, wakacje, podróże, gotowanie, obiad, Składniki

Składniki

Na patelnię z oliwą wrzucić cebulę i wyciśnięty czosnek.

Kiedy cebula się zeszkli, dorzucić dynię i ziemniaki.  W między czasie przygotować bulion i po chwili dolać do mieszanki na patelni. Dodać curry, sól, pieprz i pietruszkę i po doprowadzeniu do wrzenia gotować ok 15 minut.

curry, dynia, afryka, zanzibar, tanzania, safari, wakacje, podróże, gotowanie, obiad, Gotowanie

Gotowanie

Następnie zupę zmiksować, dolać puszkę mleka i znów gotować 15 minut. I gotowe.

Można podawać jako zupę krem z bagietką, choć my też próbowaliśmy z ryżem i była smaczna i sycąca.

curry, dynia, afryka, zanzibar, tanzania, safari, wakacje, podróże, gotowanie, obiad, gotowazupa

Smaczna, zdrowa i sycąca

Wskazówki:

DYNIA: Są różne rodzaje dyni. W przypadku tej zupy najlepiej sprawdziła mi się taka jak na zdjęciu poniżej. Nieduża i okrągła. Na pewno nie próbujcie tej podłużnej, zupełnie się nie nadaje.

curry, dynia, afryka, zanzibar, tanzania, safari, wakacje, podróże, gotowanie, obiad, dynia

CZOSNEK: Jak dla mnie zawsze wyciśnięty a nie pokrojony

BULION: Tylko z kostek ze sklepu EKO. Nie wiem jak to możliwe ale takie kostki nie mają w sobie żadnych E-syfów i sztucznych dodatków. Polecam.

MLEKO KOKOSOWE: Mleko mleku nie równe. I wcale cena nie jest tutaj najważniejsza. No bo co powinno być w takiej puszce? Mleko i co najwyżej woda. Jeśli są jeszcze inne dodatki to tylko sztuczne okropieństwa. Czytajcie etykietkę przed zakupem.

Ta zupa to naprawdę wspaniały przysmak na zimę. Jest aromatyczna i rozgrzewająca.

SMACZNEGO!

6 komentarzy

Dodaj komentarz