Tapas Hiszpańskie - 6 przysmaków do obowiązkowego spróbowania

Hiszpańskie tapas – lista 6 przysmaków do obowiązkowego spróbowania

15 czerwca 2014 w Barcelona i Katalonia, Barcelona Praktycznie

Tapas to legenda hiszpańskiej kuchni, ale co to tak naprawdę jest? Dzisiejszy post przybliży wam trochę lokalne smakołyki.

 

Sangria (wymawia się Sangrija)

tapas, hiszpańskie jedzenie, barcelona, costa brava, restauracje barcelona, gaudi, dali, Sangria

Najlepsza na gorące dni

No dobra, może to nie tapas, ale warto rozpocząć naszą degustację właśnie od zamówienia dzbanka pachnącej owocami Sangria. Podstawowy skład tego magicznego napoju to czerwone wino + liker (koniak, cava) + owoce (cytryna, jabłko, truskawki, banany….) + cukier + lód = ożeźwiająca mieszanka wybuchowa. Nazwa „Sangria” pochodzi od hiszpańskiego słowa „sangre” oznaczającego krew, bo taki właśnie kolor ma ten drink. Skład podstawowy jest taki jak powyżej, ale każda restauracja, każda rodzina posiada swój własny sekret na przygotowanie unikatowej wersji. I faktycznie jedna Sangria drugiej nierówna.

Tutaj możecie sobie pooglądać fotki. Profesjonalna strona poświęcona przygotowaniom, historii i masa przepisów http://www.recetasangria.com/ niestety po hiszpańsku. Ale dzięki google translator można wszystko J



Szacunkowy koszt:  8-12 EUR za dzbanek

 

Pimientos del Padron

tapas, hiszpańskie jedzenie, barcelona, costa brava, restauracje barcelona, gaudi, kuchnia, hiszpania, zwiedzanie, blog barcelona, travel blog

Słone i łagodne papryczki, ale czasem trafi się ostra że uffff

To zielone małe papryczki, skądinąd mało popularne w Polsce. Przygotowanie ich to łatwizna. Paweł spróbował ich raz w restauracji, posmakowały mu tak bardzo, że już kolejnego dnia przygotował je sam. Mocno posolić umyte i wysuszone papryczki, potem rzucić na rozgrzaną oliwę ale tak by ich nie przypalić. Jedzenie tych papryczek to przygoda, bo generalnie nie są pikantne, ale raz na jakiś czas trafia się taka, że przypala całą buzię. Kto będzie dziś tym szczęściarzem??

Szacunkowy koszt:    3.5-5 EUR porcja

Chcesz zarezerwować swoją podróż tanio oraz pewnie? Sprawdź unikatową sekcję „ Narzędzia podróżnika ” i użyj sprawdzonych oraz rekomendowanych przez nas narzędzi.

 


 

Patatas bravas – najczęstszy tapas

tapas, hiszpańskie jedzenie, barcelona, costa brava, restauracje barcelona, gaudi, dali, Z sosem czy bez, zawsze pyszne

Z sosem czy bez, zawsze pyszne

To jest mój absolutny zwycięzca tapas. Proste danie i prawie zawsze smaczne, niezależnie od poziomu który prezentuje restauracja. Są to grubo pokrojone ziemniaczki, smażone na oleju. Czym się różnią od frytek? No właśnie kształtem, co znacznie wpływa na smak i dodatkiem sosu. Niby istnieje klasyczny sos do patatas bravas, ale tak naprawdę w każdej restauracji podają swój, czasem bardzo pikantny. Moja rada: jeśli nie chcecie by ziemniaczki pływały w sosie to poproście: patatas bravas con salsa aparte, czyli po prostu z sosem na osobnym talerzyku.

Szacunkowy koszt:    3.5-5 EUR porcja

 

Calamares a la romana

tapas, hiszpańskie jedzenie, barcelona, costa brava, restauracje barcelona, gaudi, dali, Kropla cytrynki, sos i pychota

Kropla cytrynki, sos i pychota

To pierwsza z propozycji owoców morza. Kółka kalmarów w panierce z bułki tartej podane z sosem to danie które może zjeść każdy, nawet ten kto za owocami morza specjalnie nie przepada. Warto pokropić odrobinę sokiem z cytryny. Pychota!

Szacunkowy koszt:    5-8  EUR porcja

 

Pan con tomate – typowo katalońskie tapas

tapas, hiszpańskie jedzenie, barcelona, costa brava, restauracje barcelona, gaudi, dali, Kanapka z pomidorem, czosnkiem i oliwą

Kanapka z pomidorem, czosnkiem i oliwą

W każdym regionie Hiszpanii, inaczej podaje się pan con tomate. Są to pajdy chleba (często bagietki) z oliwą, czosnkiem i pomidorem. Zamawiąc to danie nie zdziwcie się jak dostaniecie kawałek czosnku, chleb i oliwę i to wy będziecie musieli przygotować sobie ten tapas samodzielnie. Czyli bierzecie kromkę, najpierw nacieracie czosnkiem, polewacie oliwką a następnie wcieracie w nią pomidora… Zanim ugryziesz, powąchaj i już nie będziesz się mógł powstrzymać przed wbiciem w nią zebów :)

Szacunkowy koszt:    3-5  EUR porcja

 

Tortilla de patatas (Tortilla ziemniaczana)

tapas, hiszpańskie jedzenie, barcelona, costa brava, restauracje barcelona, gaudi, dali, Tortilla to przysmak każdego hiszpańskiego domu

Tortilla to przysmak każdego hiszpańskiego domu

Hiszpańską tortillę można jeść jako tapas, ale także jako osobny posiłek. Jest to mieszanka jajek, cebuli i ziemniaków. Czyli całkiem pożywne danie. I tutaj znów różnice regionalne dadzą o sobie znać. Nam najbardziej smakuje taka prosta tortilla (czyli bez żadnych dodatków, w typie szpinaku czy szynki i przypraw) ale za to z alioli, czosnkowym sosem, który świetnie zaostrza neutralny smak omleta. Taką po raz pierwszy jedliśmy w Walencji i do tej pory jest naszym tortillowym numer jeden.

Szacunkowy koszt:    3-5  EUR porcja

 

Pulpos a la gallega – ulubiony tapas mojego męża

tapas, hiszpańskie jedzenie, barcelona, costa brava, restauracje barcelona, gaudi, dali, Ośmiorniczki ze słodką papryką

Ośmiorniczki ze słodką papryką

Wracamy do owoców morza, tym razem spróbujemy ośmiorniczki. Tutaj podane są na warstwie ziemniaków, przyprawione słodką papryką w proszku. Polecam bo choć to owoce morza to przyrządzone w ten sposób, w połączeniu z ziemniakami tracą ten specyficzny „rybi” zapach i nie są wcale „gumiaste”. Danie wywodzi się z galicji, ale można go spróbować w tapasiarniach całej Hiszpanii.

Szacunkowy koszt:    5-8  EUR porcja

 

Coś słodkiego – crema catalana

tapas, hiszpańskie jedzenie, barcelona, costa brava, restauracje barcelona, gaudi, dali, Lokalny deser

Kataloński deser

Po tej wspaniałej degustacji przyszedł czas na deser. Jeśli w Barcelonie to koniecznie musicie spróbować Crema Catalana czyli coś co bardzo przypomina creme brule. Słodkie, mleczne i karmelizowane.  Z tym deserem jednak trzeba uważać, bo bywa zupełnie niedobry, zależy od miejsca. Najlepiej spróbować tam gdzie nam ktoś zerekomenduje.

 

I na koniec pyszna kawa – czyli czas na cafe con leche

tapas, hiszpańskie jedzenie, barcelona, costa brava, restauracje barcelona, gaudi, dali, I na koniec pyszna kawa

I na koniec pyszna kawa

Prawdziwy hiszpański posiłek nie może nie zakończyć się pyszną kawą. Każdy pije jaką chce, con leche (z mlekiem), cortado (czyli espresso z odrobiną mleka), solo (czyli espresso), carajillo (z rumem) etc. Kawa w Hiszpanii zawsze jest dobra. Nawet jak posiłek kończysz o 23ciej to bez kawy się nie obejdzie.

 

 

P.S. Jeśli Ci się podoba jak i o czym piszemy, polub nas na FACEBOOKU. Dzięki!

Komentarze

Zostaw komentarz przez facebook lub formularz poniżej
Komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Close
Więcej w Barcelona i Katalonia
8 doswiadczen530
Osiem rzeczy których powinieneś doświadczyć w trakcie pobytu w Barcelonie

Zwiedzanie Barcelony to nizapomniane przeżycie, jendak [...]

Zamknij