Szybko przygotowany slow food - czyli makaron z groszkiem i szynką

Szybko przygotowany slow food – czyli makaron z groszkiem i szynką

7 lipca 2014 w Kuchnia

Czasami już nic nie przychodzi do głowy co by tu zjeść. Zupka Chińska…hmm może nie dziś. Warto więc w zamrażarce mieć zestaw awaryjny. Nie mówię to o odgrzewanej pizzy, ale jakieś mrożonce czy kiełbasce, groszku czy innych warzywach . Bywa, że te produkty pozwalają nam uniknąć jedzenia nie-najzdrowszych gotowych dań dostępnych w sklepie. Dziś na szybko danie, które właśnie zrobiłem w ciągu 10 minut, jest pyszne, pożywne i z punktu widzenia jakości, co prawda jest smażone, ale naprawdę jest ok. Danie to można przygotować w każdych warunkach zarówno w podczas pobytu w Hiszpanii jak i gdziekolwiek na świecie!

Przepis na 2 /3 osoby:

Produkty i orientacyjne proporcje:

  • Oliwa (najlepiej z oliwek, ale jak nie ma to może być też olej jaki się obecnie ma w domu)
  • Cebula – 1 duża główka, najlepiej czerwona
  • czosnek – 2-3 ząbki
  • Szynka parmeńska 100 gr (no bo tu w Hiszpanii łatwiej o szynke nić o dobrą kiełbasę:) ewentualnie zamiennikami są boczek lub dobra kiełbasa
  • Grosze zielony mrożony – 300-500 gr
  • makaron świderki 500 gr
  • sos sojowy /4 łyżki stołowe (można też bez jak nie ma)
  • opcjonalnie na posypkę:
    • mielony lub cały sezam prażony
    • parmezan

Są to miary „na oko” gdyż nie jest to placek, który nie wyjdzie jak się coś pomiesza, więc można go dostosować do własnych gustów i guścików:)

Przyprawy:

  • Sól
  • pieprz
  • tymianek
  • opcjonalnie: papryczka chili dla tych co lubią pikantne

groszek z szynka jedzenie smacznego cebula i czosnek

Przygotowanie

Etap1: przygotowanie farszu

  • Wrzucamy szynkę (lub kiełbasę lub boczek, albo razem) i smażymy na ostrym ogniu 2 minuty
  • wrzucamy posiekany czosnek, a następnie po około minucie posiekaną cebulę
  • dolewamy trochę oliwy
  • Smażymy, aż będzie dobrze zeszklona (nie może być przypalona)
  • Dodajemy groszek i smażymy kilka minut aż będzie miekki
  • dodajemy tymianek, pieprz i sól i gotowe!

 



Etap2: Przygotowanie dania głównego

Gotowanie makaronu można rozpocząć w tle etapu pierwszego, by przyśpieszyć. Czasami warto pomyśleć gotując dzień wcześniej, aby ugotować więcej na następny dzień. Generalnie zacznę od tego jak już go mamy. Makaron trzeb potraktować na poprzez „stir frying” czyli:

  • rozgrzewamy patelnie z oliwą
  • wrzucamy makaron i smażymy, aż będzie gorący
  • dodajemy sos sojowy, mieszamy i smażymy przez około 2 minuty
  • dodajemy przygotowany wcześniej farsz
  • mieszamy całość oraz doprawiamy

Gotowe danie wykładamy na miski, posypujemy sezamem lub parmezanem i serwujemy na ciepło! Smacznego

Opcjonalne dodatki:

  • sałatka w czerwonek lub białej kapusty
  • pikantny lu słodko kwaśny sos
  • Ogórek kiszony lub świeży, ale też z oliwą

Dodatkowe informacje:

Sam groszek usmażony można zjeść jako dodatek do innych dań lub jako przekąska. Przepis należy zakończyć na przygotowaniu samego farszu (groszku) etap 1, a przygotowanie makaronu należy zaniechać. Danie też będzie pyszne z ryżem, ziemniaczkami lub kaszą gryczaną, tylko wtedy wystarczy samo podgrzanie składników razem na oliwie, bez dodawania sosu sojowego i smażenia makaronu „stir fry”.

Sam groszek z szynką to w Katalonii „Pésols Amb Pernil” w Hiszpanii Guisantes con jamón

Chcesz zarezerwować swoją podróż tanio oraz pewnie? Sprawdź unikatową sekcję „ Narzędzia podróżnika ” i użyj sprawdzonych oraz rekomendowanych przez nas narzędzi.

 


groszek z szynka jedzenie smacznego i z ryzem

 

P.S. Jeśli Ci się podoba jak i o czym piszemy, polub nas na FACEBOOKU. Dzięki!

Komentarze

Zostaw komentarz przez facebook lub formularz poniżej
Komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Close
Więcej w Kuchnia
Składniki
Kuchenne inspiracje: Pachnąca Afryką dyniowa zupa z curry

Nieodłącznym elementem podróży są nowe doświadczenia sm [...]

Zamknij