Kuchenne inspiracje: Pachnąca Afryką dyniowa zupa z curry

Kuchenne inspiracje: Pachnąca Afryką dyniowa zupa z curry

12 lutego 2014 w Kuchnia, Lifestyle

Nieodłącznym elementem podróży są nowe doświadczenia smakowo-zapachowe. Czasem mniej, czasem bardziej odważne. Generalnie my wychodzimy z założenia, że podróżując po nowych krajach i kulturach warto próbować. Dziś wspomnienia z Afryki i przepis na łatwą w przygotowaniu, egzotyczną i rozgrzewającą zupę. Tym samym rozpoczynamy nową tematykę naszego bloga pod hasłem: Kuchenne Inspiracje.

 

Curry to podstawa

Zanzibar to wyspa kolorowych i aromatycznych przypraw. Tanzania, która leży prawie że rzut kamieniem od Zanzibaru, też pachnie curry, gałką muszkatołową a soczyste kolory świeżych owoców wywołują bezwolnie sączącą się z naszych ust ślinę.

Nasze kulinarne doświadczenie na Zanzibarze to curry, curry i jeszcze raz curry. Sos curry z rybą, sos curry pomidorowy, sos curry z ośmiorniczką itp. Na szczęście prze okres tygodnia nie zdążyliśmy się tym znudzić, ale dla takich co tam mieszkali 3 miesiące, prawdziwym marzeniem było wgryzienie się w kawałek pizzy. No ale o tym może innym razem. Dziś miało być o curry.



curry, dynia, afryka, zanzibar, tanzania, safari, wakacje, podróże, gotowanie, obiad, Obiad na Zanzibarze

Codzienny obiad na Zanzibarze – sos curry i sterta ryżu

Kiedy w Tanzanii dotarliśmy do obozowiska Safari, jedzenie trochę za bardzo przypominało to Europejskie, choć przygotowane z Afrykańskich składników. Urzekło nas jednak pewna zupa. Była wyśmienita i wiedziałam, że nie wyjadę stamtąd nie dowiadując się jak ją przyrządzono. Pani „Kierownik” zapytana, pośpiesznie odpowiedziała że to po prostu dynia, curry i mleko kokosowe.

Zanzibarskie curry już miałam spakowane po wycieczce na Spice Farm, dynia i mleko to przecież pestka, pomyślałam i spokojnie wróciłam do domu z myślą, by natychmiast poszukać takiego przepisu.

curry, dynia, afryka, zanzibar, tanzania, safari, wakacje, podróże, gotowanie, obiad, curry, dynia, afryka, zanzibar, tanzania, safari, wakacje, podróże, gotowanie, obiad, Curry w proszku prosto z Zanzibaru

Curry w proszku prosto z Zanzibaru

 

I znalazłam, przetestowałam i oto ona. Moja superzupa. Bo to nie jest byle jaka zupa. Mój mąż chodził za mną cały dzień powtarzając jaka pyszna ta zupa, a muszę dodać, że jak do tej pory nie byliśmy wielkimi smakoszami dyni. Wszystkie dyniowe eksperymenty lądowały w koszu. Ale nie tym razem oj nie.

Chcesz zarezerwować swoją podróż tanio oraz pewnie? Sprawdź unikatową sekcję „ Narzędzia podróżnika ” i użyj sprawdzonych oraz rekomendowanych przez nas narzędzi.

 


Przepis wzięłam ze strony kuba-pichci.pl i w sumie zupa nazywa się karaibska ale mi tam bardziej Afryką niż Karaibami w niej zalatywało. Sprawdźcie sami.

 

Składniki:

  • Cebula
  • Czosnek
  • 1 średniej wielkości dynia
  • 2 ziemniaki
  • 750 ml bulionu
  • 1 łyżeczki curry w proszku
  • oliwa
  • zielona pietruszka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Obrać i pokroić cebulę, dynię i ziemniaki.

curry, dynia, afryka, zanzibar, tanzania, safari, wakacje, podróże, gotowanie, obiad, Składniki

Składniki

Na patelnię z oliwą wrzucić cebulę i wyciśnięty czosnek.

Kiedy cebula się zeszkli, dorzucić dynię i ziemniaki.  W między czasie przygotować bulion i po chwili dolać do mieszanki na patelni. Dodać curry, sól, pieprz i pietruszkę i po doprowadzeniu do wrzenia gotować ok 15 minut.

curry, dynia, afryka, zanzibar, tanzania, safari, wakacje, podróże, gotowanie, obiad, Gotowanie

Gotowanie

Następnie zupę zmiksować, dolać puszkę mleka i znów gotować 15 minut. I gotowe.

Można podawać jako zupę krem z bagietką, choć my też próbowaliśmy z ryżem i była smaczna i sycąca.

curry, dynia, afryka, zanzibar, tanzania, safari, wakacje, podróże, gotowanie, obiad, gotowazupa

Smaczna, zdrowa i sycąca

Wskazówki:

DYNIA: Są różne rodzaje dyni. W przypadku tej zupy najlepiej sprawdziła mi się taka jak na zdjęciu poniżej. Nieduża i okrągła. Na pewno nie próbujcie tej podłużnej, zupełnie się nie nadaje.

curry, dynia, afryka, zanzibar, tanzania, safari, wakacje, podróże, gotowanie, obiad, dynia

CZOSNEK: Jak dla mnie zawsze wyciśnięty a nie pokrojony

BULION: Tylko z kostek ze sklepu EKO. Nie wiem jak to możliwe ale takie kostki nie mają w sobie żadnych E-syfów i sztucznych dodatków. Polecam.

MLEKO KOKOSOWE: Mleko mleku nie równe. I wcale cena nie jest tutaj najważniejsza. No bo co powinno być w takiej puszce? Mleko i co najwyżej woda. Jeśli są jeszcze inne dodatki to tylko sztuczne okropieństwa. Czytajcie etykietkę przed zakupem.

Ta zupa to naprawdę wspaniały przysmak na zimę. Jest aromatyczna i rozgrzewająca.

SMACZNEGO!

P.S. Jeśli Ci się podoba jak i o czym piszemy, polub nas na FACEBOOKU. Dzięki!

Komentarze

  1. Uwielbiam dyniowe eksperymenty, zupę wypróbuję koniecznie :-) i dzielę się na fb

    • Spróbuj, nawet Maksa namówiłam i ją zjadł, a curry i mleko kokosowe to przecież dosyć nietypowa mieszanka dla dzieciaka.

  2. Hm… Coś tu chyba nie gra: „Mleko mlekowi nie równe.” ? :P

  3. dyni w takim wydaniu jeszcze nie jadłam, wygląda wyśmienicie :) Pozdrawiam Kasia

    • To pierwszy raz kiedy nam wogóle dynia smakowała więc polecam!

Zostaw komentarz przez facebook lub formularz poniżej
Komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Close
Więcej w Kuchnia
Makijaż na Zanzibarze
Pieprz, okulary Dolce&Gabbana i viagra czyli farma przypraw na Zanzibarze

maju na Zanzibarze jest mało turystów, nigdzie nie ma k [...]

Zamknij